Semakan Keputusan Kemasukan SBP Tingkatan 1 2012

0

SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN SEKOLAH ASRAMA PENUH (SBP) KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA SESI TINGKATAN 1 2012 – LEPASAN UPSR 2011 SEMAKAN CARA ONLINE

Para pelajar yang telah menduduki UPSR 2011 dan ada memohon memasuki Tingkatan 1 2012 di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Kementerian Pelajaran Malaysia sudah boleh menyemak keputusan permohonan mereka secara online.

Untuk makluman calon UPSR 2011 yang membuat permohonan untuk kemasukan Tingkatan satu di Sekolah Berasrama Penuh.Bahawasanya Keputusan semakan Tawaran Kemasukan Ke Tingkatan Satu (1) di Sekolah Berasrama Penuh Tahun 2012 boleh dibuat mulai 14 Disember 2011 hingga 5 Januari 2012.Disamping itu,rayuan juga boleh dikemukakan dengan menggunakan aplikasi E-Rayuan.

Cara untuk membuat semakan,anda hanya perlu layari tajuk pautan dibawah

Semak Tawaran Kemasukan Ke Tingkatan Satu (1) di Sekolah Berasrama Penuh Tahun 2012 KPM

Semakan Permohonan SBP Tingkatan 1

  • Semakan permohonan ke Tingkatan 1 SBP boleh dibuat dengan menggunakan angka giliran UPSR.
  • Laman web untuk menyemak keputusan permohonan ke Tingkatan 1 SBP 2012 adalah di Aplikasi Semakan Dalam Talian Semakan Tawaran Ke Tingkatan 1 SBP Sesi 2011 Ambilan Pertama .

e-Rayuan

  • Manakala bagi yang tidak berjaya mendapat tempat, mereka boleh membuat rayuan secara online.
  • Laman web untuk membuat rayuan kemasukan ke Tingkatan 1 SBP 2012 adalah di Sistem e-Rayuan Atas Talian Ke SBP Tingkatan 1 Sesi 2012.
  • Keputusan rayuan tertakluk kepada kekosongan tempat yang ada setelah proses pendaftaran murid yang menerima tawaran.

Surat Tawaran

  • Surat tawaran rasmi yang mengandungi maklumat lebih lanjut mengenai tawaran dan pendaftaran telah pun mula dihantar ke mereka yang berjaya.

Pendaftaran Pelajar Baru

  • Pelajar yang berjaya mendapat tawaran ke Tingkatan 1 SBP 2012 perlu mendaftar ke SBP yang berkenaan pada tarikh yang akan dikhabarkan nanti didalam surat tawaran atau aplikasi semakan.

Maklumat

  • Jika terdapat sebarang pertanyaan sila hubungi Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan, Kementerian Pelajaran Malaysia di talian 03 8321 7400.

Tinggalkan Komen